Thursday, February 23, 2012

ketupat sotong emak + kue teaw bandung..

assalamualaikum semua...
dah lama pak kulat x update roti kulat ngan entry2 baru..sibuk bebeno le kononye..tp yang sebenarnye pak kulat mmg bizi pun ngan aktiviti harian makan tido2,makan tido..hahaha camno la badan pak kulat x memboyot camni..ishhh..best jugak nama pak kulat ni..hehehe maka dengan rasminya mulai mlm ni aku transform 100% jadi pak kulat...dah bosan kena pangil pak din..

malam ni pak kulat nak cerita pasal ketupat sotong..mesti korang semua pernah makan ketupat sotong kan??kan kan kan???tipu la kalau x pernah..tp kalau betul x pernah maka rugilah korang jadi anak Malaysia sebab x pernah merasa masakan melayu yang satu ni.mmg uuummmmmmmmmmphhh.....sikit la aku nak cerita,ketupat sotong ni bukan lah korang beli ketupat segera cap ADABI tu pastu korang sumbat lam sotong,kalau korang buat camtu ngan korang2 sekali pak kulat sumbat...hahaha..dan jugak bukan jugak korang ambik ketupat palas kemudian sumbat lam sotong...ketupat sotong ni adalah korang masukkan beras pulut yang diremdam dengan santan dan diisikan kedalam badan sotong..

dulu2 mase pak kulat kecik2 dan mase mak pak kulat sihat lagi die selalu buat ketupat sotong ni untuk pak kulat sekeluarga..memang sedap..macam entry pak kulat yang mula2 dulu, masakan emak yang dimasak dengan penuh kasih sayang untuk anak2 dye mmg yang paling sedap diantara Chef2 terkemuka dunia...

semalam pak kulat ada pegi pasar beli ikan untuk dibagi makan kepada ikan pak kulat,lalu ternampak la sotong yang segar2 dan montel2...tiba2 teringat ketupat sotong mak dulu2..ape lagi beli la 4-5 ekor..balik rumah
apa lg..jalan...ni resepi die pak kulat kongsikan dengan korang semua...

KETUPAT SOTONG EMAK


bahan2:
sotong 4-5 ekor
santan 2 cawann
beras pulut
bawang merah 2 ulas(dimayang)
daun pandan 2 helai
1 1/2 gula melaka/manisan
halba secukup rasa
garam secukup rasa

cara2:
1-bersihkan sotong dan toskan
2-cuci beras pulut dan rendamkan dalam santan selama 15 minit
3-isikan beras pulut kedalam sotong.(tinggalkan sedikit ruang untuk masukkan kepala)
4-masukkan kepala dan cucuk denan lidi untuk menelakkan kepala tercabut.
5-masukkan bawang,santan,daun pandan,manisan dan halba dan sotong kedalam periuk..
6-masakkan sehingga santan pekat dan masukkan garam secukup rasa..
7-tadaaaa.... hidangkan dengan cara anda sendiri,....




Tu citer semalam semalam...ari ni pak kulat teringin nak makan kue teaw hailam...so balik je keje tadi singgah jap kat tesco.cari bahan2 bahan2 yang perlu tuk buat kue teaw hailam..dah jumpe semua balik rumah terus masak...tp masalahnye..nak buat kue teaw jadi kue teaw bandung.....hahaha..layan je laa...ni respi dye...

KUE TEAW BANDUNG CAMPAK2.

BAHAN-BAHAN:
resepi untuk makan 4-5 orang

300gm udang sederhana besar
300gm daging ayam
1 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 peket fish cake
1 peket kue teaw
3-4 cawan air
1-2 sudu besar cili giling
3-4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos nampla
2 biji telur
5 biji jagung muda
Sedikit bunga kobis
1 batang carrot
2 biji tomato masak ranum
Sedikit tepung jagung n air - dibancuh
Garam secukup rasa


CARA-CARA MEMASAK:

- Bersihkan udang dan sotong kemudian tos dan ketepikan kemudian potong isi ayam menjadi ketulan kecil . Potong fish ball kemudian bersihkan semua sayur dan potong ketepikan semua bahan-bahan ni.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sampai pecah minyak dan cili masak kemudian masukkan ketulan isi ayam tadi dan kacau sehingga isi ayam masak dan kemudian boleh la dimasukkan air . Masukkan carrot dan bunga kobis tadi biar sampai kuah hampir mendidih . Masukkan semua sos cili, sos tiram , minyak bijan , kicap manis n cair , sos nampla dan kacau semua bahan ni .

-Masukkan semua udang serta sotong dan kacau semua bahan kemudian rasa sama ada cukup semua perisa kalau tak cukup tambah ikut selera masing-masing . Masukkan telur sebiji demi sebiji biar sekejap sampai telur masak dan masukkan sayur jagung muda , buah tomato dan kacau . Masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air untuk bagi kuah pekat . Kacau semua bahan dan kalau kurang masin baru la ditambah garam .

- Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih dan boleh la ditutup api dapur.
- tadaaaaa...siapp..hidangkan dengan cara anda..



ok la..pak kulat pun da ngantuk..jumpa lagi di lain entryy..selamat mencuba respi pak kulat,,,,cau cin cau..


0 comments:

Post a Comment